ADO Den Haag ziet Sparta na rust langszij komen: 2-1 verlies

Kansen op de overwinning kreeg ADO Den Haag genoeg, maar de drie punten niet. Zondagmiddag was hekkensluiter Sparta Rotterdam op het Kasteel met 2-1 te sterk. Bij rust leidde ADO Den Haag nog wel dankzij Erik Falkenburg. De thuisploeg ging na de pauze vol op de aanval spelen en dat betaalde zich dus uit. Het betekende voor ADO Den Haag de tweede nederlaag in 2018.

Bij ADO Den Haag stonden er twee andere namen op het veld ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Ajax. Tom Beugelsdijk was geschorst. In zijn plaats Nick Kuipers, die daarmee voor de tweede keer in de basis begon. Sheraldo Becker bleek nog niet fit genoeg om te spelen. Zijn vervanger van vorige week, Trevor David, was dat ook nog niet. Daarom werd Elson Hooi op de rechtsbuitenpositie opgesteld.
De wedstrijd was nog maar nauwelijks onderweg toen ADO Den Haag al op voorsprong leek te komen. Uit een vrije trap van Nasser El Khayati tikte Kuipers de bal over de lijn. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer keurde de goal echter af, omdat hij vond dat doelman Jannik Huth de bal al klem had. Gelukkig hoefde ADO Den Haag niet lang te treuren, want nog geen minuut later stond het alsnog 0-1. Sparta leed slordig balverlies op eigen helft. El Khayati pikte de bal op, gaf mee aan Falkenburg en via de binnenkant van de paal zette hij zijn oude club op achterstand.
Sparta wilde snel op gelijke hoogte komen. Nog voordat het eerste kwartier voorbij was, lukte dat bijna met Sander Fischer (kopbal naast) en Ryan Sanusi (schot in handen Robert Zwinkels). Maar tot echt uitgespeelde kansen kwam de thuisploeg niet. Daarna ‘blonk’ Sparta vooral uit in vele fouten. ADO Den Haag wist daar niet van te profiteren. Pas drie minuten voor rust was de formatie van Fons Groenendijk dichtbij de tweede treffer. Falkenburg trof met de punt van zijn schoen wederom de paal, maar dit keer rolde de bal niet over de lijn en kon Huth oprapen. Ruststand dus 0-1.
Sparta-trainer Dick Advocaat bracht na de pauze twee aanvallers in met Robert Mühren en Thomas Verhaar. ADO Den Haag had de nodige moeite om zich tegen hun impulsen te wapenen. Vlak na rust creëerde Sparta dan ook twee goede kansen. Voormalig ADO Den Haag-speler Michiel Kramer vond twee keer Zwinkels op zijn pad. Toch was ADO Den Haag niet ongevaarlijk. Zo kopte Falkenburg naast en zag Hooi keeper Huth redding brengen op een keiharde pegel.
Uiteindelijk kwam Sparta na een uur spelen op gelijke hoogte. Drie maal bleek scheepsrecht voor Kramer, die oog in oog met Zwinkels koeltjes afrondde. Uit de aftrap na die treffer had de Rotterdamse spits alweer kunnen scoren, maar Zwinkels verkleinde zijn doel goed.
Het spel golfde na de 1-1 op en neer. Er ontstonden voor beide doelen ook tal van kansen. Namens Sparta had Mühren twee keer een doelpunt op zijn schoen. Voor ADO Den Haag was Bjørn Johnsen bijna de gevierde man, maar Huth had een fantastische redding in huis op een dito kopbal van de Noor. Johnsen mikte even later ook nog over. Uiteindelijk trok Sparta aan het langste eind. Wilfried Kanon werkte een voorzet niet goed weg. Mühren kapte de Ivoriaan vervolgens uit en vond de verre hoek. Het handje van Zwinkels bleek niet afdoende: 2-1. Hoewel invaller Delano Ladan twee minuten voor tijd bijna de 2-2 maakte, gaf Sparta de zege niet meer uit handen. Na de uitwedstrijd tegen Feyenoord was het voor ADO Den Haag de tweede verliespartij van 2018.
Door de nederlaag heeft ADO Den Haag verzuimd het gat naar nummer zeven PEC Zwolle te verkleinen tot één punt. Dat verschil bedraagt nu dus nog vier punten. SC Heerenveen, de nummer negen, achtervolgt ADO Den Haag op één punt. Volgende week krijgt de ploeg van Groenendijk NAC Breda op bezoek. Zaterdag 10 maart wordt er om 18.30 uur afgetrapt in het Cars Jeans Stadion.

Auteur: Joey Gardien
Foto’s: Alberto

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *