ADO Den Haag ingedeeld in veilige categorie 2

ADO Den Haag is door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in de veilige categorie 2. De één-na hoogst haalbare categorie in het financial rating systeem van de KNVB. Deze indeling is vastgesteld op basis van de vastgestelde jaarcijfers over het boekjaar 2016-2017 en op basis van de ingediende prognose voor het boekjaar 2017-2018.

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. Door publicatie van de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële condities van de Nederlandse clubs. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Deze categorie-indeling volgt op een roerige periode op financieel gebied bij ADO Den Haag. Een periode die in het teken stond van strijd, geld en aandelen. Het afgelopen kalenderjaar heeft er niet alleen op sportief gebied, maar ook op zakelijk gebied een positieve ontwikkeling plaatsgevonden. De liquiditeitspositie is sterk verbeterd door de steun van de Chinese grootaandeelhouder United Vansen. Daaruit mag de terechte conclusie worden getrokken dat de relatie tussen club en grootaandeelhouder uitstekend is. Overigens hecht ADO Den Haag er waarde aan om te benadrukken dat ook met de Gemeente Den Haag sprake is van een positieve relatie. Ondanks dat vrij onverwacht het prioriteitsaandeel werd teruggeven.

Algemeen Directeur Mattijs Manders: “De afgelopen twaalf maanden hebben we keihard gewerkt om de situatie bij ADO Den Haag te verbeteren. De tussentijdse rapportage en de indeling in categorie 2 is daar een tastbaar bewijs van. Net als de inmiddels prima relatie met grootaandeelhouder United Vansen. Daar mogen we best trots op zijn. Uiteraard willen en moeten wij nog grote stappen maken. Wij willen in meetmoment 2 of 3 graag onze naam terugzien in categorie 3. Daar zaten we nu al heel dichtbij. Wij hebben een stevig fundament neergezet waarop de komende jaren verder gebouwd kan worden.”

ADO Den Haag kan inmiddels beschikken over een positief werkkapitaal en het garantievermogen is gegroeid naar 4,3 miljoen. Een toename van 2,5 miljoen.

Toch zijn er ook nog genoeg punten van zorg en financiële uitdagingen voor de komende jaren. In vergelijking met het seizoen 2015/2016 vielen bijvoorbeeld minder sponsorinkomsten te noteren. Tevens waren de transferinkomsten lager dan in 2015/2016. Deze factoren beïnvloeden de financiële situatie en zorgen voor een verlieslatend jaar 2016/2017 met 3,2 miljoen euro. Toch is het beeld dat de club op dit moment heeft, mede door de relatie met de grootaandeelhouder United Vansen en andere sponsoren, rooskleurig. ADO Den Haag heeft vertrouwen dat de club binnen afzienbare tijd een nog verdere verbetering in het financieel resultaat kan presenteren. De conclusie is dan ook dat de club de toekomst positief tegemoet ziet.

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *