ADO Vrouwen verslaat Ajax en wint KNVB Beker!

ADO Den Haag Vrouwen is winnaar van de KNVB Beker van het seizoen 2015-2016! In de wedstrijd van het jaar tegen aartsrivaal Ajax maakte Lineth Beerensteyn op slag van rust het verschil: 1-0. De geelgroenen wonnen de ‘dennenappel’ voor de derde keer.

P1430805-BorderMaker

Zaterdag 28 mei. Die datum stond al weken omcirkeld in de agenda’s van de vrouwen van ADO Den Haag. In het eigen Kyocera Stadion kon tegen aartsrivaal Ajax de eerste prijs sinds 2013 worden gepakt. De club uit de Residentie had zich op weg naar de finale ontdaan van respectievelijk SSS, RKHVV (beiden 1-6) en SC Buitenveldert (3-1), daar waar eenvoudig bekerwinnaar Ajax zowel Jong FC Twente (0-1), regerend bekerhouder FC Twente (1-1, winst na strafschoppen) als PSV (5-1) over de knie legde.

ADO Den Haag Vrouwen was de ploeg die in de beginfase het gretigst oogde. Met een doorbraak van Pia Rijsdijk en een afzwaaier van aanvoerster Hélène Heemskerk drukte de formatie van trainers Alex Scholte en Marcel Valk direct haar stempel op het duel. Ajax kwam er niet tot nauwelijks uit. Slechts een povere voorzet van Liza van der Most konden de Amsterdammers als doelgevaar noteren. De gevaarlijkste kans van het eerste kwartier kwam op naam van Michelle Vrieling, die de bal op aangeven van Priscilla Mesker hard richting de linkerhoek schoot. Elixabeta Sarasola redde fraai.

P1430877-BorderMaker

Door onzuivere passing aan de kant van ADO Den Haag Vrouwen kon Ajax zich terug in de wedstrijd spelen. Jennifer Vreugdenhil liet tot tweemaal toe een bal los die zij eigenlijk klemvast had moeten hebben. Daarnaast kopte Ajax een hoekschop over en schoot Marjolijn van den Bighelaar een voorzet van Van der Most hard voorlangs. De thuisploeg oogde behoudend, daar waar Ajax de duels niet uit de weg ging. Desalniettemin lukte het de ooievaars om zich enigszins onder de druk uit te voetballen. Kansen kwamen er via Kim Dolstra en Beerensteyn, die het allebei van afstand probeerden.

P1430801-BorderMaker

Op slag van rust vond het moment suprême plaats. Een hoge steekbal belandde perfect in de loop van Rijsdijk, die zich van een tweetal Ajacieden moest ontdoen om haar weg naar het doel te vervolgen. Dat lukte. Eenmaal aangekomen in het strafschopgebied profiteerde Rijsdijk van een valpartij van één van de twee verdedigsters, waardoor zij plots oog-in-oog kwam met Sarasola. Rijsdijk had echter oog voor de vrijstaande Beerensteyn, die de bal rond de penaltystip kreeg aangereikt en de keepster van Ajax verschalkte in de verre hoek: 1-0. Wat een doelpunt!
Na een evenwichtige start van het tweede bedrijf ontstonden de kansen rond de zestigste minuut. Bruinenberg schoot de bal met effect op het dak van het doel. Aan de andere kant van het veld blokkeerde een Haags been een schot van Kelly Zeeman. Halverwege de tweede helft had ADO Vrouwen de finale definitief op slot kunnen gooien. Beerensteyn brak door op de rechterflank en leverde een voorzet op maat richting de tweede paal. Vanaf die positie kon Kirsten Koopmans de bal kiezelhard op het doel schieten. Helaas voorkwam Sarasola met een wereldredding de 2-0.

Nadat een afstandsschot van Rijsdijk klemvast werd gepakt door Sarasola, probeerde Ajax de duimschroeven aan te draaien. De hoofdstedelingen wisten de Haagse code echter niet te kraken. Veelzeggend was dat de roodwitte aanvalsdrang beperkt bleef tot schoten van buiten het strafschopgebied, twee van Van den Bighelaar en één van Desiree van Lunteren. ADO Den Haag Vrouwen, dat zelf in de slotfase nog gevaarlijk werd via een vrije trap van Kirsten Koopmans, speelde compact en verdedigde sterk. Dat deed het tot aan het laatste fluitsignaal. Uiteindelijk werd de beker terecht gewonnen.

P1430969-BorderMaker

De Haagse speelsters waren na afloop door het dolle heen. Op het veld werd onder toeziend oog van 3.707 supporters een uitbundig feestje gevierd. Terwijl de supporters van Ajax afdropen richting parkeerplaats, klapten de Haagse fans hun handen stuk als eerbetoon voor deze weerzinwekkende prestatie. De speelsters lieten hun tranen de vrije loop, in aanloop naar de huldiging die op het veld plaatsvond.

P1430976-BorderMaker

Het vrouwenteam van ADO Den Haag won de beker voor de derde keer. In 2012 en 2013 werden respectievelijk VVV-Venlo (5-2) en FC Twente (1-1, winst na strafschoppen) verslagen. Lex Schoenmaker was de eer toebedeeld om de damesploeg van de Zuid-Hollanders de beker van 2015-2016 te overhandigen.
Karakteristiek

ADO Den Haag Vrouwen – Ajax 1 – 0 (1 – 0)

Scoreverloop: 43. Lineth Beerensteyn 1-0

Gele kaart: 90+3. Desiree van Lunteren

Scheidsrechter: Marije Deuring

Aantal toeschouwers: 3.707

Opstellingen:

ADO Den Haag Vrouwen: Jennifer Vreugdenhil; Yvette van der Veen, Hélène Heemskerk ©, Kim Dolstra, Priscilla Mesker; Dominique Bruinenberg, Lisanne Grimberg, Michelle Vrieling (86. Nadine Noordam); Lineth Beerensteyn (90+4. Jessie van Leeuwen), Pia Rijsdijk (77. Maartje Looijen), Kirsten Koopmans

Ajax: Elixabete Sarasola; Liza van der Most (71. Loïs Oudemast), Daphne Koster, Merel van Dongen, Petra Hogewoning ©; Kelly Zeeman, Desiree van Lunteren, Inessa Kaagman (55. Tessel Middag); Mandy Versteegt (46. Chantal de Ridder), Eshly Bakker, Marjolijn van den Bighelaar

Auteur: Mitchel Pronk
foto’s Alberto

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *