Michelle van der Togt, duizendpoot van ADO Vrouwen

DEN HAAG – Nog een paar dagen en dan zit het seizoen in de BeNe League er op. Ook de leden van de staf en de directe betrokkenen maken vaak lange dagen, zonder dat het grote publiek dat opvalt. Voetbal Centraal zet een zevental in de schijnwerpers. Vandaag: Michelle van der Togt (26), verantwoordelijke voor de marketing, communicatie, perszaken en clinics van ADO Den Haag Vrouwen.

TEKST: Maarten de Jong

Michelle van der Togt site-BorderMaker

Het Kyocera Stadion in Den Haag is omgetoverd tot een hockeyparadijs. Alles staat in het teken van het WK Hockey 2014. Toch zijn sommige dingen onveranderd. In de businessbox Un Momento d’ADO bijvoorbeeld is Michelle van der Togt in de weer met haar laptop of haar telefoon. De inwoonster van Voorburg is geregeld van ’s morgens tot ’s avonds aan het werk. “Soms belt trainster Sarina Wiegman dat we een nieuwe speelster hebben. Dan tik ik om tien uur nog een persbericht, want die moet er de volgende dag uit”, vertelt Van der Togt in gesprek met Voetbal Centraal.

De weg naar het stadion kan ze inmiddels wel dromen. En dat is niet alleen omdat ze sinds 1 oktober officieel in dienst is van de Stichting ADO Den Haag Vrouwen. Nee, Van der Togt is een bekend gezicht in de businessbox. Vijf jaar lang werkte ze bij wedstrijden van het mannenteam in de hospitality. Haar vader is certificaathouder van de box, waar Kees Punt beheerder van is. Punt is tevens voorzitter van de Stichting ADO Den Haag Vrouwen. Bij diens vrouw Karin werkte Van der Togt in het restaurant. Daar deed ze vooral de marketing en communicatie.

Via Kees en Karin maakte ik kennis met ADO Den Haag Vrouwen”, vertelt Van der Togt. “Ik schreef wel eens een persbericht, hield de websites en social media bij en was op den duur tachtig procent van mijn tijd kwijt aan activiteiten voor ADO Den Haag Vrouwen. In oktober kwam er een koper voor het restaurant en ben ik fulltime gaan werken bij de vrouwen.” Met Karin Punt vormt ze het ‘uitvoerend bureau’, zoals ze dat zelf noemt. Op de achtergrond helpt perschef Nathalie Nuiten van ADO Den Haag haar waar nodig. “Ik deed in het begin maar wat. Zij heeft meer kennis en ervaring en moet bij de mannen met veel meer dingen rekening houden.”

 

Dat betekent niet dat Van der Togt zomaar achterover kan leunen. Zeker niet tijdens wedstrijddagen. Dan zorgt ze er bijvoorbeeld voor dat het wedstrijdformulier wordt ingevuld, de opstellingen op tafel liggen, dat de stadionspeaker weet wat er aangekondigd moet worden en dat naderhand een verslag en foto’s op de website verschijnen. “En dan vergeet ik nog wel wat dingen”, lacht ze. “Het gaat altijd wel goed, hoor.”

Over de opstelling en tactiek gaat de 26-jarige Zuid-Hollandse niet. Daar zijn de leden van de technische staf voor. Van der Togt vindt die taakverdeling wel mooi. Ze staat ook nooit op het veld, behalve na de wedstrijd. Dan deelt ze vreugde of verdriet. “Er moet een beetje afstand zijn”, vindt ze. “Al kan ik het met alle meiden goed vinden. Ik heb er respect voor dat ze allemaal op zo’n hoog niveau voetballen en dat combineren met hun werk en school. Ik weet niet of ik dat zou kunnen.”

Zelf deed Van der Togt zo ongeveer alle sporten die maar te bedenken zijn. Op voetbal zat ze twee jaar. “Volgens mij bakte ik er helemaal niks van, ik deed het meer voor de gezelligheid”, meent ze. “Dan gaf ik die bal maar een schop. Ik zou inmiddels veel beter weten naar wie ik de bal zou moeten spelen als ik op het veld sta. In het begin hield ik wijs mijn mond als het ging over het spel; ik was onzeker omdat mijn voetbalinhoudelijke kennis beperkt was. Inmiddels durf ik met een gerust hart te vertellen wat ik van een bepaalde wedstrijd vond.” Maar: schoenmaker blijf bij je leest. Van der Togt ambieert haar eigen baan. “Ik kan dit werk nog jaren lang blijven doen.”

bron : Maarten de Jong // Voetbal Centraal

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *