Vrouwen ADO DH en FC Twente in evenwicht

foto : Neal McClimon

De vrouwenelftallen van regerend landskampioen ADO Den Haag en voormalig titelhouder FC Twente hebben elkaar in een boeiende topper in evenwicht gehouden. In de Residentie vonden beide ploegen tweemaal de touwen: 2-2. De treffers werden keurig verdeeld over beide helften.

FC Twente kreeg het als eerst een beetje benauwd. In de derde minuut lobde Brittany Persaud de bal net naast het doel van de roodhemden. De eerste tien minuten bevatten weinig doelgevaar van FC Twente, die Barbara Lorsheijd best hadden mogen warmschieten. Het was immers ijskoud in het Kyocera stadion. Na de tiende minuut begonnen de bezoekers zich wel voor het Haagse doel te melden. Dat had zelfs een doelpunt tot gevolg. Na een schitterend opgezette aanval, met combinaties zoals ze dat ook bij FC Barcelona doen, vormde Maayke Heuver het eindstation: 0-1.   Niet veel later besloot de 22-jarige middenvelder van de Tukkers wederom een poging te ondernemen. Ditmaal belandde de inzet op de tribunes. Beide keepsters, Lorsheijd en Sari van Veenendaal, werden vervolgens meerdere malen genoopt tot ingrijpen. Echter vielen er lange tijd enkel ongevaarlijke afstandsschoten te bewonderen achter de duinen, waar de gevaarlijkste knal afkomstig was van aanvaller Libby Guess. De 27-jarige Amerikaanse zag haar schot rakelings naast het doel van FC Twente dwarrelen. FC Twente bleef wel druk zetten en kwam er uit via Shanice van de Sanden, die door middel van een uitgekiende steekbal in stelling was gebracht door Sherida Spitse. Het zijnet weerhield ADO Den Haag van een grotere achterstand. Feit was wel dat een eventueel winterkampioenschap op dat moment heel ver weg was voor de Hofstedelingen.

FC Twente begon harder te spelen. Dat had onder meer een forse overtreding op Sheila van den Bulk tot gevolg. Gelukkig kon de 23-jarige verdediger de wedstrijd gewoon hervatten. De groengele brigade van Sarina Wiegman liet het er niet bij zitten en vocht terug. Vijf minuten voor rust kreeg ADO Den Haag twee vrije trappen toebedeeld. Beiden werden ingedraaid, maar helaas niet verzilverd. Toch werd FC Twente twee minuten voor rust alsnog in rouw gedompeld. Een snoeiharde vrije trap werd door Paola van der Veen in de bovenhoek gekegeld: 1-1. Uit vreugde sprintte zij naar de reservebank, waar het feestje uitbundig werd gevierd. De sublieme goal zou de ruststand bepalen.

De thee die ADO Den Haag in de rust schonk deed geen wonderen. Direct in de eerste minuut na rust kreeg FC Twente een penalty toebedeeld toen Lorsheijd een overtreding beging op de rand van het zestienmetergebied. In dezelfde minuut kroonde ze zich echter alweer tot heldin door de strafschop van Heuver uit de benedenhoek te tikken. Wel speelde de 21-jarige keepster de tweede helft met een gele kaart op zak. In de daaropvolgende fase speelde de arbitrage een cruciale rol. Zo werd een doelpunt van ADO Den Haag afgekeurd en werd FC Twente al dan niet terecht teruggefloten vanuit buitenspelpositie. Ellen Jansen werd daarvan het slachtoffer. Maar Jansen revancheerde zich door te 1-2 voor haar rekening te nemen. Van de Sanden liep door tot aan de achterlijn en kreeg alle vrijheid om de 20-jarige middenvelder op maat te bedienen: 1-2. FC Twente vierde feest, maar voor hoelang?   Eén minuut, luidde het antwoord op die vraag. In de volgende minuut kreeg ADO Den Haag immers een aantal kansen, waarvan er één tot doelpunt werd gepromoveerd. Eerst werden de ooievaars gevaarlijk uit een hoekschop, vervolgens moest Van Veenendaal haar katachtige reflexen tonen toen de rebound eveneens richting de kruising werd gewerkt. De nieuwe corner, genomen door Paola van der Veen, werd FC Twente fataal. Sheila van den Bulk noteerde haar naam op het scorebord: 2-2.

Plots gebeurde er veel in Den Haag, waar de regen met bakken uit de hemel kwam vallen. Oog-in-oog met Lorsheijd kwam Van de Sande aanstormen. Een puike redding weerhield de Tukkers van een hernieuwde voorsprong. ADO Den Haag weigerde opnieuw op achterstand te komen en beet zich vast in de bezoekende opponent. Het spel vond zich veelvuldig plaats op de Tukkerse helft. Slechts enkele counters dwongen ADO Den Haag tot goed opletten. Invalster Tashira Renfurm werd nog het gevaarlijkst met een schot vanaf een meter of twintig. Toch kon Lorsheijd de bal naast het doel kijken zonder handelend op te treden. Met nog vijf minuten op de klok leek er weinig meer te gebeuren.   Dat bleek echter een misvatting te zijn. Kort voor het einde kreeg Guess nog een levensgrote kans. Op aangeven van Renate Jansen, die de linkerflank was afgestreken, hoefde ze de bal enkel tegen de touwen te rammen. Ze raakte de bal echter net verkeerd, waardoor het speeltuig over het doel tegen de tribunes verdween. Geknoei in de defensie van ADO Den Haag leverde in de blessuretijd nog bijna de 2-3 voor FC Twente op. Het leek het laatste wapenfeit te worden, maar ook ADO Den Haag kreeg nog een behoorlijke doelkans. Guess had haar vizier helaas weer niet op scherp staan. Het werd 2-2. De voorsprong van FC Twente op ADO Den Haag blijft vier punten. Een top-4-klassering, wat kwalificatie voor de BeNeLeague Orange tot gevolg heeft, is reeds bijna een formaliteit.

Karakteristiek

Vrouwen ADO Den Haag – FC Twente 2 – 2 (1 – 1)

Scoreverloop: 12. Maayke Heuver 0-1, 43. Paola van der Veen 1-1, 64. Ellen Jansen 1-2, 65. Sheila van den Bulk 2-2

Scheidsrechter: C. Ruperti

Aantal toeschouwers: 1500

Gele kaarten: 46. Barbara Lorsheijd (ADO Den Haag)

Opstelling

ADO Den Haag: Barbara Lorsheijd, Sylvia Nooij, Paola van der Veen (75. Lineth Beerensteyn), Lucienne Reichardt, Brittany Persaud (75. Marissa Compier), Sheila van den Bulk, Renate Jansen, Teresa Noyola, Yvette van der Veen, Marelle Worm, Libby Guess

FC Twente: Sari van Veenendaal, Félicienne Minnaar, Courtney Goodson, Shanice van de Sanden, Sherida Spitse, Anouk Dekker, Maayke Heuver, Siri Worm, Marthe Munsterman (59. Tashira Renfurm), Ellen Jansen (82. Anne Bosveld), Larissa Wigger

Door: Mitchel Pronk

bron : adodenhaag.nl

Voor een verslag en de foto’s van Neal klik hier.

 

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *