Ongelukkige Champions Leaguestart ADO DH Vrouwen

ADO Den Haag is tegen een vervelende nederlaag opgelopen in de eerste Champions League-wedstrijd van het seizoen 2012/’13. FC Rossiyanka speelde effectief in het Kyocera Stadion en sloeg toe op te belangrijke momenten: 1-4, maar de uitslag geeft de krachtsverhoudingen niet goed weer. De return belooft nu alleen wel erg pittig karwei te worden.

Slechter kon de start van het Champions League-seizoen van ADO Den Haag niet beginnen. Nog geen minuut duurde het alvorens Barbara Lorsheijd voor het eerst de bal uit haar doel mocht vissen. Toen al werd FC Rossiyanka met een penalty, verkregen na een licht duwtje, beloond door de dienstdoende arbitrage. Natalia Shlyapina nam plaats achter de stip en benutte het buitenkansje feilloos: 0-1. Vervelend voor ADO Den Haag, helemaal omdat uitdoelpunten bij een gelijke stand over twee wedstrijden dubbel tellen in Europa. Zouden de Haagse dames zich nog kunnen herpakken?

Het eerste doelgevaar van ADO Den Haag kwam in de zesde minuut tot stand. Lineth Beerensteyn werd gevaarlijk vanaf de linkervleugel. De harde werklust van de 15-jarige middenvelder had echter slechts een corner tot gevolg, een corner die weinig gevaar opleverde. Onoplettendheid van Yvette van der Veen leverde vervolgens bijna de 0-2 op. De 18-jarige speelde de bal net iets te kort terug op Lorsheijd, die de fout wist te repareren. Van der Veen leverde tevens een bijdrage aan het herstel van de verkeerde terugspeelbal. Veelbelovend was het niet, wat ADO Den Haag tot dan toeliet zien. Toen startten de vrouwen uit de Residentie hun offensief, alsof ze zich ineens realiseerde dat ze echt niet minder waren. Nieuweling Libby Guess was dichtbij, keepster Elvira Topua vormde een sta-in-de-weg. Daarna kwam de laatste pass een aantal malen niet aan in het Russische strafschopgebied. Of de verdediging van FC Rossiyanka vormde een blokkade, of de buitenspelregel werd goed gehanteerd. De mooiste aanval van ADO Den Haag van het eerste bedrijf vond plaats in de 21e minuut. Een voorzet vanaf links van Renate Jansen belandde bij Guess, die de bal teruglegde op Teresa Noyola. Laatstgenoemde kegelde de bal snoeihard richting Topua. Helaas werd de sublieme aanval niet tot doelpunt gepromoveerd. Jansen was ook nog verscheidene malen dichtbij, maar ook de smaakmaker uit de Haagse voorhoede kon het tij niet keren.

Een klein kwartier later, in de 44e minuut, kreeg ADO Den Haag jammerlijk de deksel op de neus na een sterk half uur. Een aanval via de linkervleugel werd door de Russinnen bekwaam afgewerkt: 0-2. Daar hadden zij wel een rebound voor nodig. Eva Sofia Jakobsson vond Tatiana Skotnikova, nadat Lorsheijd haar keeperskwaliteiten in eerste instantie nog wel wist te tonen. Kort na rust vervolgde FC Rossiyanka vrolijk met waar het mee bezig was, pogen effectief te handelen. Een Haags engeltje op de lat voorkwam echter de 0-3 van Olga Petrova. Een gemiste schotkans die ADO Den Haag nog perspectief bood.

 

Jansen probeerde zich te revancheren voor haar niet benutte kansen in de eerste helft. Topua weerhield de 21-jarige spits echter van een aansluitingstreffer. Sterk, want Jansen wist zich meerdere malen in een één-tegen-één-situatie te verwerven. Gezien het spelbeeld had ADO Den Haag op dat moment recht op de 1-2, maar het was FC Rossiyanka dat tegen de verhouding in de 0-3 in het net deponeerde. Skotnikova streepte een teruggelegd balletje onhoudbaar achter Lorsheijd.

Een behoorlijke domper voor ADO Den Haag, dat nog wel terug in de wedstrijd kwam. Jansen wist na 74 minuten voetbal toch nog tot scoren te komen door de bal langs de uitgekomen Topua te schuiven. De centrumverdedigers van FC Rossiyanka konden hun keepster niet meer redden: 1-3. Zou er dan toch nog een klein wondertje in zitten voor ADO Den Haag. Nee, helaas. Kort nadat het Haags kwartiertje van start was gegaan, knalde Shlyapina haar tweede elfmetertrap van de avond in de rechter kruising: 1-4. Zo eindigde de eerste Champions League-avond van ADO Den Haag toch in mineur.

Na afloop kwam het besef bij de hele Haagse ploeg dat ze helemaal niet minder waren dan de Russische dames, een ploeg met profs die bijna allemaal voor hun land uitkomen. Misschien was het ontzag vooraf te groot, want nu overheerste achteraf het gevoel dat er zo veel meer in had gezeten. Dinsdag reizen de meiden af naar Moskou voor de return. Op deze website leest u alles over dat avontuur, waarbij onze speelsters volledig vrijuit kunnen gaan voetballen en kijken hoe ver ze nog kunnen komen. Met speelsters van 15, 16 en 17 jaar in de basis heeft ADO Den Haag zich donderdagavond heel kranig geweerd.

 

 

Karakteristiek

Vrouwen ADO Den Haag – FC Rossiyanka 1 – 4 (0 – 2)

Scoreverloop: 1. Natalia Shlyapina 0-1 (pen), 44. Tatiana Skotnikova 0-2, 64. Tatiana Skotnikova 0-3, 74. Renate Jansen 1-3, 77. Natalia Shlyapina 1-4 (pen)

Scheidsrechter: Esther Azzopardi Farrugia

Aantal toeschouwers: 1200

Gele kaarten: Tatiana Skotnikova (90e minuut)

Opstelling

ADO Den Haag: Barbara Lorsheijd, Sylvia Nooij, Paola van der Veen, Lucienne Reichardt (88. Brittany Persaud), Sheila van den Bulk, Renate Jansen, Teresa Noyola, Yvette van der Veen (80. Marissa Compier), Lineth Beerensteyn (73. Bouchra Moudou), Kitty Susan, Libby Guess

FC Rossiyanka: Elvira Topua, Anna Kozhnikova, Olga Petrova, Tatiana Sheikina (46. Nompvmelelu Nyandeni), Natalia Shlyapina (79. Marina Kiskonen), Anastasia Akimova, Nadezhda Koltakova, Tatiana Skotnikova, Olesya Mashina (81. Tetyana Chorna), Eva Sofia Jakobsson, Fabiana Da Silva Simoes

Door: Mitchel Pronk

Fotografie:Alberto

bron: adodenhaag.nl

 

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *