Ado neemt de punten mee naar Den Haag

ADO Den Haag heeft in een memorabele wedstrijd in Heerenveen geschiedenis geschreven. Voor het eerst wonnen de Hagenaars in de Eredivisie in Heerenveen van de Friezen: 1-3.

Spectaculair; zo was de ontmoeting tussen Heerenveen en ADO Den Haag het beste te omschrijven. In 101 minuten voetbal viel er van alles te beleven. Een bezoekende ploeg die bij rust al ruim voor stond. De gastheren die in de tweede helft van alles proberen. Een rode kaart die teruggedraaid werd, een tweede gele kaart die wel gegeven werd en een ernstige blessure voor een ADO Den Haag-speler waardoor maar liefst elf minuten blessuretijd aan het duel werden toegevoegd.   Maar aan het einde van de avond hadden de Hagenaars geschiedenis geschreven. Voor het eerst won ADO Den Haag in de Eredivisie een wedstrijd in Heerenveen. Bovendien verdubbelden de groen-gelen hun totale doelpuntenproductie in het Abe Lenstra Stadion, die voor aanvang van het duel op drie goals stond, in een keer. Maar minstens net zo belangrijk: ADO Den Haag blijft dit seizoen in uitwedstrijden ongeslagen.   De Friezen, die nog geen duel in de competitie gewonnen hadden, hadden het moeilijk met ADO Den Haag. De Hagenaars lieten Heerenveen niet in het spel komen en hadden bij meer rust aan de bal al direct gevaarlijk kunnen worden.

Pas halverwege de eerste helft sloeg de ploeg van Maurice Steijn toe. Sven Kums verloor in de twintigste minuut de bal aan Tjaronn Chery, waarna de buitenspeler de kans aan Rydell Poepon gunde. De spits schoof de bal beheerst in het doel en maakte daarmee zijn eerste treffer in Haagse dienst: 0-1.   De Friezen waren nog niet van deze opdoffer bekomen of ze moesten er vier minuten later nog een incasseren. Kevin Jansen ging door op rechts en kapte naar binnen. Zijn schot verdween vervolgens tegen de verste paal, maar Jens Toornstra was goed gevolgd. De middenvelder had geen moeite om de bal in het lege doel te koppen: 0-2.

Weer vier minuten later scoorde ADO Den Haag al zijn derde treffer. Nu kwam Kenneth Omeruo goed op. De Nigeriaan gaf de bal mee aan Chery, die langs twee verdedigers versnelde en het speeltuig langs doelman Kristoffer Nordfeldt schoof: 0-3. Het was alweer de vierde treffer van dit seizoen voor de voormalige speler van FC Emmen.   Voor de thuisploeg, die op een fluitconcert werd getrakteerd, had het in de eerste helft nog veel erger moeten worden. Maar het arbitrale viertal ging opzichtig in de fout toen Ramon Zomer in de 35e minuut de doorgebroken Poepon naar de grond trok. Scheidsrechter Maarten Ketting gaf in eerste instantie de aanvoerder van Heerenveen een rode kaart, maar draaide die beslissing na overleg met assistent-scheidsrechter Siemen Mulderterug. Mulder, die als vierde official een kwartier eerder de geblesseerde assistent-scheidsrechter Rob Meenhuis had vervangen, had ten onrechte buitenspel van Poepon geconstateerd. Daarmee bleef Heereveen een totale afgang bespaard.   Marco van Basten pakte in de tweede helft de laatste strohalm beet. Hij bracht drie nieuwe spelers, ging met drie verdedigers en vier aanvallers spelen.

Toch had ADO Den Haag direct na rust het karwei moeten afmaken. Na een pass van Danny Holla brak Toornstra in de 47e minuut door. De middenvelder plaatste de bal naast het doel.

In plaats daarvan kwam Heerenveen terug in de wedstrijd. Uit een corner kopte Zomer op het doel. Alfred Finnbogasson stak een been uit waarna invaller Jeffrey Gouweleeuw de bal binnen schoot: 1-3.   De thuisploeg bleef druk zetten maar nadat Steijn zijn ploeg 4-4-2 liet spelen, creëerden de Friezen weinig kansen.

Wel liep ADO Den Haag de nodige averij op, iets wat mogelijk met het slimmer omgaan met de ruimte voorkomen had kunnen worden. Eerst kreeg Aaron Meijers zijn tweede gele kaart na een overtreding op Rajiv van La Parra en de nieuwe linksback, Christian Supusepa, kwam later hard in botsing met diezelfde Van La Parra. De Haagse verdediger moest met ernstige nekklachten van het veld gedragen worden en ging ter observatie naar het ziekenhuis. Daar bleek gelukkig niets ernstig aan de hand, hij mocht samen met dokter Beeftink mee naar huis.   ADO Den Haag kwam in de resterende tijd, waaronder elf minuten blessuretijd, niet veel verder dan verdedigen. Maar bij Heerenveen ontbrak ook de overtuiging om nog een punt uit het vuur te slepen.

Chery glipte nog een keer langs Pelé van Anholt en schoot tegen de paal, waarna Holla de rebound over het doel mikte. Aan de andere kant raakte een vrije trap van Daniel de Ridder de lat, maar de historische Haagse zege kwam niet meer in gevaar.   Met deze zege kan de selectie van Steijn zich gaan opmaken voor de ‘wedstrijd van het jaar’. Het duel tegen Ajax wordt komende zondag om 12.30 uur in het Kyocera stadion afgetrapt.

Bron : adodenhaag.nl

 

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *