ADO DH Vrouwen pakken eerste dubbel in de 107-jarige historie van de club.

De eerste dubbel in de 107-jarige historie van de club. Dat is waar ADO Den Haag vanmiddag beslag op heeft gelegd. Nadat de titelstrijd reeds winnend was afgerond, bleken de Haagse dames ook de beste in de vrouwenbeker. VVV-Venlo werd aan de zegekar gebonden in het Kyocera Stadion: 5-2.

Saestum (0-2), FC Zwolle (1-4) en FC Utrecht (0-1) wisten ADO Den Haag niet uit de bekereindstrijd van de Nederlandse vrouwentak te houden. VVV-Venlo was telkens de betere in de ontmoetingen met SV Venray (0-3), VV Oostkapelle (0-14) en FC Twente (1-1, strafschoppen: 4-3). ADO Den Haag was op voorhand dé grote favoriet voor het winnen van de nationale beker. Niet alleen omdat het de krachtmeting begon als kampioen van de Eredivisie Vrouwen, ook omdat het in de competitie tot tweemaal toe de betere was van de Limburgers. In Venlo behaalde de ploeg van trainer/coach Sarina Wiegman een 1-2 zege op VVV-Venlo, terwijl het in Den Haag maar liefst 5-1 werd.   De bekerfinale begon met drie dreigende corners voor ADO Den Haag, waaronder één in de tiende minuut. De bal belandde in de kluts voor het doel van keepster Veerle Willekens, maar Jill Wilmot slaagde er jammer genoeg niet in om de score te openen. In de zestiende minuut deed Lisanne Grimberg dat wel. Een voorzet van Marjolijn van de Bighelaar werd door de 19-jarige aanvaller keurig binnengetikt in de linkerhoek: 1-0. Het eerste bedrijf werd verder gekenmerkt door schoten van buiten de zestien, zowel aan Haagse als Venlose zijde. Doelpunten vielen daaruit echter niet te noteren. Telkens dwarrelden de inzetten net naast of over de doelen.

Na achttien minuten leek VVV-Venlo dreigend te kunnen worden door een verkeerde terugspeelbal van Mandy van den Berg, die in de zomerstop de overstap maakt naar de Zweedse top. Middels een gouden redding voorkwam Barbara Lorsheijd dat het gebrek aan scherpte van de 21-jarige verdediger werd afgestraft door de VVV-voorhoede. In de 21e minuut verdubbelde Renate Jansen de marge op aangeven van Grimberg. De 21-jarige aanvaller deed dit met een schitterend schot vanuit de lucht, zo in de bovenhoek: 2-0. Met name Van de Bighelaar zorgde vervolgens voor het doelgevaar aan Haagse zijde . In de 35e minuut kwam zij net niet tot scoren in de één-op-één-situatie met Willekens. Vijf minuten later had Jansen de 3-0 op haar schoen. Ook Grimberg was nog dichtbij. Geheel vrijstaand kon zij binnenwerken van binnen de zestien, maar de bal krulde net naast de rechterhoek van het doel. Dat had een doelpunt moeten zijn, maar de bal ging er niet in. Wat de misser extra pijnlijk maakte, was dat VVV-Venlo in de blessuretijd van de eerste helft terug op 2-1 kwam. Jeslynn Kuijpers knalde de bal kiezelhard in de kruising: 2-1. Het was één van de schaarse kansen aan VVV-zijde. Enkel Kika van Es was tot aan dat moment nog dichtbij geweest.

ADO Den Haag begon sterk aan het tweede bedrijf. Een voorzet van Jansen belandde bij Van de Bighelaar, die de bal rakelings naast het doel van Willekens werkte. Kort daarna leverde slordig balverlies van VVV-Venlo bijna de 3-1 op, maar Grimberg knalde de bal over het doel. Toch werd het verschil in overwicht al snel op het scorebord uitgedrukt. In de 55e minuut belandde een voorzet van Jansen bij Grimberg, die de bal via de paal in het doel poeierde: 3-1. ADO Den Haag hield zich uitstekend staande, al kwam VVV-Venlo er een aantal malen goed uit. Zo omspeelde aanvoerder Daniëlle van de Donk in de 61e minuut drie verdedigers van ADO Den Haag, bereikte ze de achterlijn en schoot ze de bal middels een sliding op de buitenkant van de paal. In de 66e minuut werd een schaarse VVV-kans wel bekroond met een doelpunt. Kuijpers hield zich staande op de rand van het zestienmetergebied en bleef koelbloedig: 3-2. De spanning duurde slechts een paar seconden, want nog in dezelfde minuut zette ADO Den Haag de marge weer op twee. Wilmot knalde van dichtbij raak: 4-2.

Vervolgens zakte de wedstrijd wat in, tot aan de tachtigste minuut. Toen kreeg VVV-Venlo de uitgelezen mogelijkheid om op 4-3 te komen. Een strakke voorzet kwam net niet terecht bij Van de Donk. De 20-jarige middenvelder had de bal in een open doel kunnen tikken. In de 83e minuut gooide ADO’s Eshly Bakker de wedstrijd op slot met de 5-2. Het betrof een intikkertje op aangeven van Grimburg. Het laatste ADO-doelpunt was tevens het laatste wapenfeit van het bekertreffen. Zo volgde ADO Den Haag AZ op als bekerhouder van de Nederlandse vrouwenafdeling.

Foto’s Julian Lukassen

Bron : adodenhaag.nl

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *