ADO Den Haag – Ajax 0-2

ADO Den Haag heeft haar goede reeks niet kunnen voortzetten. Tegen Ajax kwamen de Hagenaars met tien man te staan en die situatie buitte Ajax in de tweede helft uit: 0-2.

ADO Den Haag had in de Wedstrijd van het Jaar grootse plannen en zag duidelijk kansen om het 112e verjaardagsfeest van de Amsterdammers te verstieren. Ondanks dat Ajax terug in de titelrace was, oogde de ploeg van Frank de Boer lang niet onoverwinnelijk. Daarbij kwam dat de Hagenaars aan een goede reeks bezig zijn.   Maar een rode kaart van Ali Boussaboun kleurde het wedstrijdverloop en net als in de ArenA (toen Ramon Leeuwin werd weggestuurd) kreeg Ajax, dat fysieke duels probeerde te vermijden, de numerieke meerderheid die ze graag wil.

De geel-groenen hielden het een helft vol en loerden op de counter. Daarmee waren de Hagenaars zowaar gevaarlijk. Maar toen de snelle Jody Lukoki werd ingebracht en de Amsterdammers meer druk uitoefenden, kon de ploeg van Maurice Steijn niet meer standhouden. Ook al bleef tot de 0-2 een stunt nog mogelijk.

ADO Den Haag, dat met het winnende team van het duel tegen Heracles aantrad, speelde gegroepeerd en liet in de eerste helft het spel aan Ajax. De Amsterdammers hadden het breivoetbal tot kunst verheven en kregen daardoor nauwelijks kansen. Er waren enkele kleine mogelijkheden voor Siem de Jong en Christian Eriksen maar die leverden voor de Haagse verdediging geen gevaar op.

De wedstrijd kreeg een beslissend verloop toen Ali Boussaboun in de 25e minuut een rode kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis ontving. De buitenspeler ging hard door op Vurnon Anita en dat was naar oordeel van Nijhuis te hard om slechts een gele prent te trekken.   Merkwaardig genoeg kon ADO Den Haag het beste overweg met de nieuwe situatie. De geel-groenen streden voor elke meter en kregen op de counter enkele kansen.

De beste was voor Lex Immers. Na een ingooi van Kenneth Omeruo dolde Tjaronn Chery linksback Dico Koppers op de achterlijn. De buitenspeler legde de bal terug op Immers, maar de spits schoot het speeltuig over.   De Hagenezen bleven geconcentreerd verdedigen, maar Ajax kreeg nog enkele mogelijkheden. Het schot van Eriksen werd door doelman Gino Coutinho gestopt en in blessuretijd kwam Jan Vertonghen bij de tweede paal een teenlengte tekort om een vrije trap van Theo Janssen binnen te werken.

Grote vraag was hoe lang ADO Den Haag in de tweede helft kon standhouden. Niet lang bleek uiteindelijk. Ajax bracht met Jody Lukoki meer diepte en dat leverde meteen succes op. In de 48e minuut ontving de invaller een lange pass van Janssen. Lukoki had zich ontdaan van Filip Luksik en schoot de bal met links in de verre hoek: 0-1.

De Hagenaars bleven met invaller Charlton Vicento voor onrust in de Noord-Hollandse verdediging zorgen en zolang de marge minimaal was, deed ADO Den Haag nog volop mee.   Al zorgde Ajax wel voor de meeste dreiging. Zo schoot Ismail Aissati voorlangs na goed terugleggen van Eriksen. Het vonnis werd uiteindelijk door aanvoerder Vertonghen in de 61e minuut geveld. De verdediger stak vanaf de middenlijn het veld over. Na een combinatie met Aissati kapte hij op links Kenneth Omeruo uit en schoot de bal met rechts langs Coutinho: 0-2.

De wedstrijd was daarmee beslist, al bleven de Hagenaars tot het einde knokken. Maar Ajax speelde het duel geroutineerd uit, zodat een nieuwe Haagse stunt uitgesloten was.   Door de nederlaag kan ADO Den Haag de onderste regionen niet verlaten. Komende zaterdag komt de volgende titelkandidaat, FC Twente, op bezoek. Steijn zal het dan wel zonder de geschorsten Boussaboun en Jens Toornstra moeten stellen. De aanvang is 20.45 uur.

bron : adodenhaag.nl

Directe link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *